BBQ-en is iets waarbij het voornamelijk om mooie stukken vlees en vis draait, maar wist je dat je met groenten zoveel mooie dingen kunt maken? Dit gerecht met o.a. knolselderij en meiknol is een vegetarisch gerecht, maar kan met een paar aanpassingen geheel vegan bereid worden. Het is een gerechtje wat zich goed leent voor een lichte lunch, maar is ook heel erg geschikt als een fris tussengerecht binnen een meer-gangen-menu.

Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 180 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
Gebrande knolselderij
- 1 grote knolselderij
- beetje roomboter
- zout en peper naar smaak
Tartaar van meiknol
- 2 meiknolletjes
- sap en rasp van 1 limoen
- 2 eetlepels crème fraîche
- rasp van 1 nashipeer
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook
- 1/2 eetlepel fijngehakte koriander
- 2 theelepels rijstazijn
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepels gembersiroop
- beetje tuinkers/bieslook/paar blaadjes koriander als garnering
- zout en peper naar smaak
Omdat de knolselderij gebrand moet worden op een niet te hoge temperatuur, zou ik dit altijd aan het eind van een BBQ doen van de dag ervoor. Dus laat de BBQ zachtjes “uitbranden” en leg de knolselderij op de kooltjes voor een uurtje of 3 en draai af en toe even om, zodat het geheel egaal zwart geblakerd is.

Heb je de dag ervoor geen BBQ gepland staan? Doe dan een klein laagje kooltjes in de BBQ en laat deze rustig uitbranden, want dit komt een beetje op hetzelfde neer. Kortom doe dit wel een dag ervoor, dan kun je de knolselderij nog mooi even een nachtje laten rusten onder een theedoek en in de keuken leggen. De volgende dag snijd je heel voorzichtig met een scherp mes de zwarte schil om de knolselderij weg en dan komt de inmiddels heel mooi ontwikkelde kern tevoorschijn.

Haal nu de schil van de meiknolletjes eraf met een dunschiller en snij daarna de knolletjes in hele fijne blokjes. Te grof zorgt voor iets te veel bite en snij je het geheel te fijn, dan wordt het meer een puree. Doe de blokjes meiknol in een kom en meng dit met alle ingrediënten (behalve de tuinkers) voor de tartaar tot een mooi geheel. Houd wel wat koriander en bieslook over als garnering op het einde.
Zet intussen een koekenpan op het vuur met een beetje roomboter en snij plakken van ongeveer 2 cm van de knolselderij en steek met een ronde steker mooie ronde plakken uit. Bak nu de knolselderij goudbruin aan beide kanten in de roomboter met een beetje zout en peper. De tartaar is nu klaar om opgediend te worden en dit lukt het beste met een ronde steker en een tonic-stampertje. Leg de gebakken knolselderij er bovenop en garneer het geheel af met de groene kruiden.
0 reacties op ““Gebrande knolselderij met tartaar van meiknol en nashipeer Voeg die van jou toe →