Wat krijg je als je allemaal lekkere dingen met elkaar gaat combineren zoals een sappige beefburger met langzaam gegaarde shortribs en mangochutney? Dan krijg je onze Beef&Beef burger!! Dit is echt mega-lekker! En niet alleen omdat het heel veel van al dat lekkers is, maar ook omdat de smaken elkaar mooi in balans houden.

Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: ongeveer 8 uren
Ingrediënten (voor 4 personen)
Shortribs
- 2 ribben van de shortribs zijn voldoende van goede kwaliteit
- Rub gebruiken? Bij een mooie kwaliteit rundvlees is zout en peper voldoende en dan graag grof gemalen
- appelchuncks rookhout
- 2 eetlepels grof gemalen zeezout
- 2 eetlepels grof gemalen peper
Mangochutney
- 1 verse rijpe mango
- 2 eetlepels geleisuiker
- 1 eetlepel honing
- 50 ml verse jus d’orange
- 1 eetlepel mirin rijstwijn
Pittige BBQ-saus
- 200 ml ketchup
- een flinke scheut bruine rum
- 100 gram rietsuiker
- 1 grote ui in kleine blokjes gesneden
- 4 theelepels gedroogde chilivlokken
- 4 tenen knoflook
- 1 eetlepel worchestershire sauce
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels sojasaus
- beetje zout en peper
Bereidingswijze
Start eerst met het verwijderen van het vlies aan de binnenkant van de ribben. Ga daarna verder met het aanbrengen van het zout en peper rondom de shortribs en zet deze een uurtje op kamertemperatuur even weg en stook de BBQ tot ongeveer 110 graden op indirect vuur. Ga nu aan de slag met de overige werkzaamheden.

Snijd de mango langs de pit in tweeën. Je kunt het beste 1 cm vanaf het middelpunt (waar het steeltje heeft gezeten) langs de pit naar beneden snijden en dit doe je aan weerskanten. Snijd de ene helft in tot aan de schil en duw het vruchtvlees vanaf de schilkant naar buiten (zie foto). Deze helft gaat straks op de BBQ. Snijd de andere helf in kleine blokjes en meng deze met alle ingrediënten voor de mangochutney en kook deze op zachtjes vuur tot een mooie massa.
Doe alle ingrediënten voor de BBQ-saus in een pannetje op zacht vuur en laat het geheel zachtjes 15 minuten inkoken. Zet het geheel weg en laat afkoelen.
Na een uurtje op kamertemperatuur te hebben gelegen in het zout en peper mogen de shortribs voor een uurtje of 8 (schatting) op de BBQ op indirect vuur tot een kerntemperatuur van 92 graden. Het vlees mag nog net een beetje bite hebben. Leg in het begin een paar appelchuncks op de hete kolen. Laat ze zeker een uurtje roken om de shortribs een subtiele rooksmaak te geven. Wil je het kookproces versnellen? Wikkel het vlees bij een kerntemperatuur van 70 graden (de zone) in aluminiumfolie, dit kan je zeker een paar uurtjes schelen qua kooktijd. Maar een beetje meer geduld loont eigenlijk altijd.
Wrijf de ingesneden helft van de mango in met een zakje vanillesuiker en leg dit stuk het laatste uurtje van het kookproces naast de shortribs op de BBQ. Snijd de blokjes eruit en voeg op het laatst toe aan de mangochutney.
Voer de hitte op in de BBQ en grill nu de beefburgers af tot medium. Bouw nu een mooie burger met verse kropsla, pittige BBQ-saus, beefburger, gepukt shortribvlees en mangochutney. Eet smakelijk en maak ze gek!

0 reacties op ““Beef&beef-burger Voeg die van jou toe →