Voorbereiding 30 minuten
Kooktijd 5 a 10 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
Rauwe oesters en hoe maak je ze open?
- 1 citroen
- verse peper naar smaak
- 1 sjalot
- 2 eetlepels aceto balsamico
- 4 oesters

Snijd de sjalot ragfijn en meng deze met de 2 eetlepels aceto balsamico.
Het open maken van de oesters is iets wat je even een paar keer gedaan moet hebben. Leg de plattere kant van de oesters naar boven en gebruik voor het open maken altijd een oestermes. Gebruik geen keukenmes, want dit is erg gevaarlijk! Hou met 1 hand de oester vast op je werkbank/snijplank en bescherm deze hand met een speciale maliënkolder-handschoen of als je deze niet hebt met een dubbel opgevouwen handdoek. Schiet je per ongeluk uit? Dan komt de punt van het oestermes niet in je hand.
Maak de oester open aan de scharnierkant van de spitse zijde en ga niet wrikken. Als de oester begint mee te geven, dan draai je het mes een kwartslag om deze te kunnen openen. Snij nu langs de sluitspier naar het midden en snij het vlees los van de platte zijde, zodat het in de bolle zijde belandt. Serveer de oesters in de bolle schelp en besprenkel ze met een beetje citroensap, een beetje peper en een half theelepeltje van het aceto/sjalot mengsel. Nu genieten!
Gegratineerd met kaas, tomaat en knoflook
- 4 oesters
- 1 tomaat
- 25 gram panko
- 1 teentje knoflook
- 50 gram parmezaanse kaas
- 50 gram roomboter ongezouten
- 1 bosui
Breng een pan water aan de kook en zet een kruisje in het velletje van de tomaat en leg de tomaat voor een minuutje in het kokende water. Doe hierna de tomaat in een bakje ijskoud water (evt. met wat ijsklontjes) en nu kun je heel makkelijk het velletje van de tomaat verwijderen. Verwijder nu ook de zaadlijsten in de tomaat en snijd het restant in hele fijne blokjes.
Knijp het teentje knoflook door de knoflookpers, hak de bosui ragfijn en smelt de roomboter in een pannetje. Hou een beetje bosui apart als garnering op het einde. Haal zodra de boter gesmolten is het pannetje van het vuur en meng alle ingrediënten (behalve de oester) in het pannetje met gesmolten boter.
Schep nu een mooie hoeveelheid van het botermengsel op de oesters en gaar de oester op de BBQ. Gebruik indirecte hitte, maar hanteer wel een hoge temperatuur met gesloten deksel. Een temperatuur van ongeveer 200 graden is voldoende en de oesters zijn klaar om te eten zodra het geheel begint te pruttelen en goudbruin gekleurd is.

Aziatische oesters met kewpie-mayonaise
- 4 oesters, want 3×4=12 😉
- kewpie-mayonaise van de plaatselijke toko
- 1 bosui
- 25 gram panko
- 1 teentje knoflook
- 2 shiitakes
- 25 gram roomboter ongezouten
- mespuntje fijngehakte rode peper
Hak de bosui en de shiitakes ragfijn en haal het teentje knoflook door de pers. Bak de shiitakes even kort aan in de koekenpan in de roomboter en voeg de knoflook toe en fruit deze even mee. Haal de pan van het vuur en voeg de panko en de bosui toe. Leg het botermengsel bovenop de oesters en spuit er een dot kewpie-mayonaise op. Gaar de oesters op dezelfde manier als de vorige bereidingswijze. Garneer het geheel af met de rode peper als je van pittig houdt.

0 reacties op ““Oesters Voeg die van jou toe →